Ели на една - 1004
как празнувахме първия рожден ден на дъщеря ни
пролетен рожден ден
7288
post-template-default,single,single-post,postid-7288,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive

Ели на една

Преди няколко дни дъщеря ни стана на една годинка. Роди се на рождения ми ден, така че тази година празнувахме заедно – с една торта. Когато се роди миналия април, постъпих в болницата точно след Великден, а водите ми бяха тръгнали да изтичат няколко дни преди това – малко по-малко и доста по-рано от планираното. До този момент не знаех, че водите могат да текат и малко по-малко, даже ходих един-два пъти спешно в болницата, но явно и специалистите, на които попаднах, не бяха запознати с това явление, или просто искаха да празнуват Великден спокойно, затова ме върнаха в къщи основно да лежа и пия големи дози магнезии и чакам да минат Великденските празници. Така и направих. Вечерта, в която постъпих преди раждането и след празниците, дежурната лекарка установи, че водите наистина текат, останали бяха съвсем малко, а за да не стане инфекция, трябваше да се пристъпи към раждане възможно най-скоро, тоест секцио. Родих секцио, заради операцията ми на дисковата херния.

Радостта от раждането на дъщеря ми беше неописуема, особено когато озвучиха с Happy Birthday родилната зала. Непосредствено след раждането винаги плача от радост и целят ден ми преминава като на забавен кадър. Едната сестра я измери 48 см, другата 49… Накрая като компромис я записаха 48.5 см. Въпреки, че не трябваше да ям и пия нищо през целия ден, а болките бяха силни, вълнението изкарваше на преден план само позитивни емоции.

Първият й рожден ден реших да празнуваме в тесен семеен кръг, в любим на мен ресторант в центъра на София, който избрах и защото разполагаше с малък детски кът за по-големите деца. Храната беше много добра, обстановката уникална, обслужването на ниво. Ресторантът беше посещаван, а резервацията и изборът на предястия направих седмица по-рано. Първият и вторият рожден ден на децата винаги планираме в тесен семеен кръг, без излишна показност, десетки балони и голяма компания. И в никакъв случай в детски клуб. Причината е една – детето е още съвсем малко, превъзбужда се и се напряга от много шум, хора, визуални и други стимули за сетивата му. Обикновено първите рождени дни винаги празнуваме вкъщи, но този, защото е първия ни заедно, реших да отбележим навън на приятно за мен място.

Тоалетите: Темата беше червено и златно. Малката Ели получи като подарък невероятна червена рокля от моята кръстница, както и златно яке от леля ми; подарък от майка ми и баща ми й бяха златистите обувчици за прохождане, чорпогащникът на златни точки в тон с темата, бялото болеро. Аз дълго време бях в търсене на подходяща червена рокля в тон, но тъй като по медицински причини, в момента не мога да нося ток, а само спортни или ортопедични обувки (които са всичко друго, но не и красиви), реших тоалета си с много мека и качествена червена риза и любими удобни дънки. Предварително бях поръчала и украсите за коси на двете ни – невероятни диадеми от ръчно рисувани рози в тон с темата. Планирам да ги носим още много дълго време.

Тортата: Малка, лека, еклерова, с ягоди и малини, достатъчна за гостите ни, с украса нейното и моето име и годинките й. Избрах я три дни преди датата от любимата ни близка сладкарница, като беше много добро попадение. Една свещ, от заведението предложиха и фонтан, който приехме. Малко странно беше, когато трябваше да се пее честит рожден ден и да се споменат две имена, но с практиката и това ще бъде отработено.

Балони и украси: Нямаше. Преди 6 години, когато бях луда на тема персонализирана украса и маниакално подготвях и илюстрирах покани, етикети за вода, тагове за храна, пана, тематични партита, хартиени шапки, т.н. за всеки детски рожден ден, тази моя страст вече е заменена от по-спокойно планиране и акцент на приятното и хармонично празнуване, без ненужен за мен и останалите стрес. По принцип не харесвам балоните, затова ползваме обикновено само няколко за акцент, вкусът ми е далеч от страстта към огромни балонени арки и подобни конструкции, все едно изградени за някоя голяма сватба. Разбира се, съобразявам се с желанията на децата за балони, но в разумни граници. Един голям, може би няколко малки са достатъчни. Предполагам, страстта ми към украсите преди 6 години се дължеше основно на това, че у нас липсваха каквито и да е стилни и изпипани персонализирани украси. Днес те са на почти всеки рожден ден и това вече ми изглежда банално.

Бюжет: Много разумен и приемлив. Тортата, плюс сметката в ресторанта.

Фотограф: Ние. Даже не взех голямата камера, нито дебнех всеки миг. Малката камера, плюс телефона свършиха добра работа.

Дългите години работа в сферата на рекламата и организацията на събития, след организацията на стотици събития, предполагам, са добър опит и за организацията и на детски партита. Имаше период, в който планирах да започна професионално с организацията на детски партита… Добре че бързо ми мина. И ако през първите години на децата мултиплицирах планирането на всяко събитие от опита ми с корпоративните такива, макар и с малко повече цвят, днес, и особено с три деца, се уча да ценя всеки момент, като предпочитам да го прекарвам в приятна компания и с весели емоции, вместо планиране, планиране и пак планиране до най-малкия детайл. Защото празника трябва да е не само за другите, той трябва да е и за нас. Радвам се, че вече правя тази промяна.

Не знам дали ви бях от полза в планирането на вашето следващо детско парти, не споменах никакви брандове, никакви суми. Няма снимки на малките детайли, както публикувах преди години. Но, надявам се, и вие да оцените, че приятните емоции и истинските усмивки са по-важни от перфектното парти за другите и малко фалшивите усмивки за пред камерата. И вярвайте ми, имам зад гърба си организирани страшно много перфектни корпоративни партита, с бюджет 6 цифри едното и най-добрата храна, украса и програма, след които съм си тръгвала винаги гладна (защото от нерви не хапвах абсолютно нищо), преуморена (след месеци планиране до най-малкия детайл и много безсънни нощи), изнервена до крайност и с мечта само да спя и не срещам никой поне два дни.

 

No Comments

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Безплатен дизайн за украса на детска стая?

Абонирайте се за бюлетина и ще ви изпратя безплатно мой дигитален дизайн, подходящ за украса на детска стая.