Пещера и малки деца? - 1004
Къде да заведем децата уикенда до София
На път с деца
7119
post-template-default,single,single-post,postid-7119,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-theme-ver-20.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_non_responsive

Пещера и малки деца?

Любовта ми към пещерите е още от тийнейджърските ми години, когато с голяма компания пещерняци обикаляхме близките пещери и бях много добре запозната с всички скални образувания в тях – сталактити, сталагмити, сталактони, др. От много време с децата си говорихме да отскочим до някоя близка пещера, защото освен тази в Музейко, не бяха посещавали друга. Но по различни причини все се задържахме в София, а пътуванията отлагахме от уикенд за уикенд.

И ето миналата неделя най-накрая изпратих мъжката част от семейството на кратка неделна пещерна екскурзия до Съевата Дупка. Бях проучила, че е най-близката до София пещера. Подготовката започна още от събота вечер, като в жълтите ранички на Бочко (благодарим на Бочко за тях) бяха прибрани – спрей против насекоми и слънцезащитен крем от Бочко, фенери, любими книжки, както и лего. Къде без него. Жълтият им цвят беше перфектен за този случай, да се виждат отдалеч.

Бяхме проучили, че Съевата Дупка е една от най-добре облагородените пещери в България, затова и бях спокойна за децата, макар и съветите ми преди тръгване да нямаха край – “Не се отделяйте от баща ви. Дръжте го за ръка, за да не паднете. Облечи ги по-добре. Как така само с якета без ръкави? Вътре било 7-10 градуса, трябва да ги облечем по-добре. Знаеш ли къде е точно? Проучи сега, че няма да ме има да ви упътвам в колата.” Разбира се, след като тръгнаха реших, че не съм дала всички напътствия – “Къде сте? До Правец? Ок, като стигнете село Брестница в центъра имало табела – 4 км до пещера Съева дупка. А, вече я минахте? Добре.” Не че бях ходила, но прочетох 1-2 пътеписа по темата. “И имало прилепи. Кажи им, ще се радват да ги видят”.

 

След всички дадени напътствия, както и специалната приключенска карта, която им бях направила, реших да се отдам на спокойна разходка с бебето в парка. По някое време се сетих да се обадя пак – “Как е? Влязохте ли? А, има много хора? Дръж ги до теб тогава. И да не забравите щраусите на връщане. Били много наблизо, в селото след пещерата. А къде ще обядвате?” Сигурно бях станала досадна вече, затова реших да приключа с разговорите и просто да изчакам да се върнат и разкажат.

 

За моя радост връщането им беше в ранния следобяд, някъде към 4. Тоест, цялото приключение не отне даже един цял ден, като имахме време и за разходка в квартала. Е, оказа се, че всички са паднали в пещерата! Било много хлъзгаво на стълбите между залите на пещерата, малкият залитнал и за да го хване, баща му се търколил надолу и по пътя си съборил и по-големия. Малкият се задържал в последния момент на перилата, не паднал, но за сметка на това ревал най-много. Прилепи не видели, въпреки че търсели с малките си фенерчета навсякъде. Оказало се, че в пещера Съевата Дупка имало само два прилепа. Като цяло впечатленията им бяха много добри, с изключение на падането. Слава богу, без последствия за тях. Така че, ако посещавате пещера Съевата дупка с малки деца, имайте едно наум – хлъзгаво е. Но също и много красиво. А спомените на малките ще останат за цял живот.

Разказваха с голям интерес и за фермата за щрауси, през която били минали на връщане. Макар и още да се карат, че единят имал перо от там, а другият не. Аз пък получих за подарък от тях – едно голямо розово щраусово перо! С много любов.

Следващият път и ние, женската част на семейството, ще се включим в пещерните приключения!

No Comments

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Безплатен дизайн за украса на детска стая?

Абонирайте се за бюлетина и ще ви изпратя безплатно мой дигитален дизайн, подходящ за украса на детска стая.