Далечни пътешествия На фокус

С бебе в Гърция? Мисията е възможна. 5 практични съвета за предпазване на бебешката кожа.

Смехурко беше само на 6 месеца, когато смело решихме да го заведем на първото му море и то на любима на много българи дестинация – Халкидики, Гърция.

Ако имате малко бебе и ви предстои първото пътуване с него на майско моренце в края на месеца, днес ще ви разкажа как премина нашето приключение. Ето и 5 практични насоки от мен, как бихте могли да се подготвите за първото море с бебето (от личен опит), но първо – забравете, че почивката ви на море с бебе или малко дете ще изглежда ето така … това време вече отмина, нали знаете?

С бебе това е в миналото

1.Изберете нисък сезон, когато слънцето още не е  толкова силно и не е много топло. Най-добре месец май или септември. Особено за пътуване към Гърция, в която по-принцип знаем, е с много по-горещи лета от нашите. Май месец е перфектен за целта. Бебешката кожа е много нежна и чувствителна. Тя е много по-тънка от тази на възрастните и не толкова добре развита. Това я прави и по–податлива на вредните UVA и UVB лъчи, които са много силни през месеците юни, юли и август по нашите ширини.

Майското и септемврийското слънце e много приятнo за бебешката кожа

2. Ние избягвахме да седим на слънце в най-топлите часове, особено между 11 и 16 ч. Обикновено бяхме на плажа към 9, като Смехурко (6 месеца) беше настанен за кратък период в една специална лична палма, в която се чувстваше щастлив. Межу 11 и 16 ч. почивахме на сянка в близкия ресторант и в хотела на 10 км от плажа. Следобяд се връщахме за един час отново. Аз лично не обичам да се припичам на слънце, не мога и седя дълго време неподвижно и без някаква дейност, за това бяхме постоянно в някакво движение.

Сладка следобедна дрямка

3. Преди излагане на слънце намазахме  бебето много добре със слънцезащитен крем с много висок фактор – SPF50, като направихме това 20 минути преди излагане на слънце. Не пропуснахме да намажем всяка част от тялото – лице, ръце, гръбче, коремче, крака, всичко! Беше първото му излагане на морското слънце и първият му допир до морската вода, за това и беше изключително важно да защитим кожата добре.

4. Търсихме добра сянка за него и я намирахме както в детската количка – скрит под копринената кърпа, която изработих специално за него, така и под чадъра на шезлонга на мама… 🙂 Важно е кърпата да е от естествена материя – памук, лен или коприна, за да може да влиза въздух. Аз реших да е копринена и я нарисувах в пъстра морска тема, за да може да се забавлява с ярките морски мотиви в моментите, когато е буден.

Шапката е задължителна

5. В края на деня и след къпане намазахме малкия с овлажняващо кремче, което е задължителна част. Особено след първите морски приключения навън. Смехурко беше много доволен в края на краткото си първо морско приключение. И не само той. Ето как ги открих да спят с баща му в края на деня 🙂

По време на първото морско приключение на Смехурко ползвахме слънцезащитна козметика от Бочко. Тя се предлага в няколко варианта:

  • Крем SPF50 за лице и тяло в малка туба, удобна за носене в чантата. За тялото на детето подходящо е Мляко SPF50 или SPF30, чудесни за морски приключения.
  • За лесна и бърза защита на порасналите вече палавници препоръчваме Спрей формулите SPF50, SPF30 или SPF20.
  • С приключването на знойните плажни приключения кожата е видимо дехидратирана и има нужда от освежаване. Честото къпане и бърсане допълнително я изсушават. За това е добре да ползвате успокояващ продукт. Мляко за след слънце Бочко е с охлаждащ и успокояващ кожата ефект благодарение на грижовната кобминация от алантоин, ментол и витамин Е.

 А, В и С за слънцето. Колкото е полезно, толкова е и вредно. То помага на целия свят да расте, стимулира синтезирането на „слънчевия“ витамин D. В същото време неговите UV (ултравиолетови) лъчи са способни сериозно да вредят на здравето ни. Ето и малко повече за тях:

А – UVA лъчите са по-слаби от UVB, но прониквайки по-дълбото в кожата, могат да провокират реакция към слънцето и да отключат проблем с пигменатацията.

В – UVB лъчите карат кожата да потъмнява, те са причинителите на слънчевото „изгаряне“ и „бронзовия“ тен. Успяват да навляват в повърхностния слой на кожата и причиняват редица кожни проблеми.

С – UVC лъчите са най-опасните и разрушителни ултравиолетови лъчи, от които обаче няма нужда да се притеснявате при своята лятна разходка. Защитният озонов слой ги задържа и те не достигат до повърхността на Земята.

*Статията е с партньорството на Бочко.

 

You Might Also Like

%d bloggers like this: